Dikom symbol

Blogg om digital markedsføring

  

Virus spres via Messenger - hvordan kan du sikre deg?

Av: Kjersti Bakke - Senior digital markedsfører | 3 minutter lesetid

VirusBildeBloggMottar du meldinger i messenger fra dine venner hvor du blir oppfordret til å klikke på en video?
Det kan være virus og du bør slette meldingen umiddelbart.  I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du sjekker om du er hacket og hvordan du kan sette opp kontoen din til å bli sikrere.Dette viruset ble omtalt i mediene av Din SideTV2 og IT Avisen i fjor høst. Da hadde det enda ikke nådd Norge. Nå er det her!

I følge ekspertene rammer viruset bare PC-er som bruker Chrome, en smarttelefon kan med andre ord ikke bli infisert.  Det er allikevel ingen grunn til ikke å iverksette nødvendige tiltak for å hindre hacking til din konto på facebook.

Det å være kritisk til hvilke lenker du klikker på er det aller viktigste tiltaket du kan ta for å ikke bli infisert av viruset, bidra til virusspredning og redusere risikoen for at facebook-kontoen din blir hacket. Meldingen du mottar ser ut til å være fra en venn og teksten er gjerne personlig, men allerede her bør varsellampene ringe ved hjelp av forhåndsvisningen av antall videovisninger. Dersom det står flere hundre tusen visninger bør du med andre ord ikke klikke på lenken. 

Dersom du har vært uheldig og trykket på linken, eller ønsker og øke sikkerheten på din facebook-profil vil den kommende veiviser beskrive steg for steg hvordan du kan sette innstillingene på din facebook-konto, slik at du blir varslet hvis noen forsøker å hacke seg inn på kontoen din.

  1. Logg deg på facebook, gå til din profil, klikk den lille pilen øverst på høyre side og velg "Innstillinger"
    facebook-1
  2. Velg så "Sikkerhet og innlogging" i venstre kolonne. 
  3. Gå gjennom oversikten "Hvor du er innlogget". Pass på at du hiver ut ukjente enheter før du går videre til neste steg. Når du klikker på de tre "dottene" på høyre side av hver enhet og velger "Ikke deg?" - guider facebook deg gjennom an prosess hvor du endrer passord, og markerer aktivitet på kontoen din som ikke er gjort av deg.
    facebook-2-1
  4. Neste skritt vil bli å "Konfigurere ekstra sikkerhet". Vi anbefaler at du skrur på "Få varsler om ukjente innlogginger". Da får du melding hvis noen forsøker å logge seg inn på kontoen din fra en enhet eller en nettleser du vanligvis ikke bruker. 
  5. Vi anbefaler også at du skrur på totrinnsverifisering. Da får du tilsendt en kode til telefonen din når du logger inn på en ny enhet, en nettleser du vanligvis ikke bruker, eller etter at du har endret passord.
    facebook-3

Det er svært viktig at du varsler venner som har fått dette viruset. Hvis du mottar en slik melding som beskrevet over bør du varsle vedkommende og anbefale å følge skrittene som er beskrevet i denne artikkelen.

Fant du denne artikkelen nyttig? Gi oss gjerne en tilbakemelding på facebook.

Ønsker du flere nyttige tips om sosiale medier? Registrer deg gjerne som abonnent på vår blogg, øverst til høyre på siden. Vi kommer ikke til å bruke dine personopplysninger til noe annet med mindre du velger noe annet senere.

  

Skrevet av: Kjersti Bakke - Senior digital markedsfører

Har mer enn 20 års erfaring som webdesigner, webprogrammerer og SEO/SEM. Sertifisert i HubSpot på Marketing og Sales plattformen innenfor Inbound Marketing, Marketing Software, Contextual Marketing, Agency Certification, Delivering Client Success og Inbound Sales | Digital Marketing Certification og Search Marketing hos Digital Marketing Institute. Google Sertifisering i Google Analytics og Google Ads Search Foundation og Advanced | Har flere års erfaring fra elektrobransjen som selger, Program Deployment Manager og Network of Excellence Manager. Her med ansvar for å lede et internasjonalt nettverk med webredaktører.
Se min LinkedIn-profil